Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSUĐEN U SRBIJI

Petru Ćiriću, krvniku s Ovčare, 15 godina zatvora

'ciric_nnn_unu_300613'
Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije
01.07.2013.
u 14:54

Prema navodima optužnice, Ćirić je bio jedan od egzekutora 200 zarobljenih civila i ranjenika na Ovčari 20. studenoga 1991. godine

Zbog počinjenih ratnih zločina na Ovčari 1991. godine Sudsko vijeće Višeg suda u Beogradu danas je osudilo Petra Ćirića, koji je bio poznat i po nadimcima Pero i Pero Cigan, na 15 godina zatvora. Sudac Rastko Popović tijekom čitanja optužnice, a prije izricanja presude pročitao je imena 193 identificirana zločina na Ovčari.

Prema navodima optužnice, Ćirić je bio jedan od egzekutora 200 zarobljenih civila i ranjenika na Ovčari 20. studenoga 1991. godine. Ćiriću se na teret stavlja da je od popodnevnih sati 20. studenoga do ranih jutarnjih sati 21. studenoga s osam pripadnika iste postrojbe i pet pripadnika dobrovoljačke postrojbe Leva supoderica te Nadom Kalabom i Sašom Radakom i više drugih NN osoba ubijao ratne zarobljenike na Ovčari i tjelesno ih ozljeđivao.

U optužnici piše da ih je Ćirić prvo rukama i nogama udarao po raznim dijelovima tijela dok su, primorani, protrčavali kroz špalir prilikom ulaska u hangar nanoseći im tako tjelesne ozljede. Kada su ratni zarobljenici popisani i u više navrata traktorom odvezeni na Grabovo, na oko jedan kilometar od Ovčare, Ćirić je u formiranom streljačkom vodu iz vatrenog oružja pucao u njih. Po povratku s Grabova, ispred hangara na Ovčari, sudjelovao je i u strijeljanju posljednje skupine od desetak ratnih zarobljenika.

Ćirić se teretio i za razna nedjela u logoru Velepromet kroz koji je u jesen 1991. godine prošlo na tisuće Vukovaraca i gdje je ubijeno 700-ak osoba.

Srbijanski Viši sud do sada je za počinjene ratne zločine na Ovčari pravomoćno osudio 15 osoba na ukupno 207 godina zatvora, a pet ih je oslobođeno.

>> Vukovar će posjećivati 300 osmaša dnevno učeći o Domovinskom ratu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije